Colorantii home made

                                                   

          Sunt situații în care suntem nevoiți să utilizăm doar ingrediente naturale în bucatarie și atunci ce e de făcut? In privința culorii, e greu de reprodus un colorant artificial food grade dar nimic nu e imposibil, deci putem încerca.

     Ingredientele naturale , fructe , legume sau condimente datorită pigmenților puternici pe care îi conțin pot fi  folosite pentru fabricarea coloranților naturali.

      Daca experimentăm, putem creea propriile culori, nuanțe și amestecuri, dezavantajul față de pigmenții artificiali  fiind cantitatea pe care trebuie sa o folosim, pentru că pigmenții naturali nu sunt la fel de concentrați, deci trebuie folosiți în cantitate mai mare.

Iar  pentru ca aceste ingrediente naturale sunt ele însele alimente și au aromă proprie iar un aliment intens colorat este de obicei și intens aromat, trebuie să încercăm să utilizăm cantitați mici din coloranții naturali ( un exemplu bun este reprezentat de scorțișoară care trebuie atent dozată, o cantitate prea mare ducând clar la un rezultat neplăcut ).

    O solutie pentru aceasta problemă este utilizarea colorantului natural sub formă de pudră pe care o putem obține cu ajutorul unui aparat de deshidratat  la 150 grade până la deshidratarea completă  (în general între 2-6 ore) și măcinarea într-o râșnită pentru cafea până la obținerea unei pudre fine.

   Unul din secretele obținerii unui colorant natural intens se pare că este folosirea alimentelor intens colorate.

 • Pudră obținută din legume intens colorate (pentru o mai bună omogenizare în prăjituri , amestecată cu o mică cantitate de lichid, apă, lapte, etc.)
 •  Lichid obținut din legume, fructe sau ierburi intens colorate. O probă înainte de utilizare este analizarea lichidului , un colorant bun este acela care este intens colorat și opac. Cele mai bune rezultate se obțin prin reducerea (concentrarea) lichidului.
 • Sirop concentrat obținut din legume și fructe intens colorate.

De preferat, culorile naturale se folosesc pentru aplicații fără coacere, așa cum sunt glazurile.

  In cazul procesului de coacere, datorită temperaturii, culorile naturale obținute din vegetale se pot modifica, devenind maro datorită mediului alcalin.

Pentru a nu se modifica, culorile naturale au nevoie de un mediu acid. Pentru aceasta, sucurile sau piureurile vegetale trebuie amestecate cu suc de lamâie în proprorție de 1 : 6.

Rezultate bune se obțin și prin gătirea vegetalelor și transformarea lor în piure în loc să fie folosite sub formă de suc. Piureurile din vegetale verzi nu se acoperă la fierbere pentru că se modifică culoarea.

        Pentru a colora glazura regală putem folosi fructe, legume sau condimente .

Roz : Adăugați 1 până la 2 lingurițe de pulpă de căpșuni pentru fiecare 1 ceașcă de glazură regală. Puteți dizolva praful în 1 până la 2 linguri de apă înainte de a o adăuga dacă doriți să reduceți la minimum riscul de aglomerări.

Roșu : Adăugați 1 până la 2 lingurițe de pudra de sfeclă pentru fiecare 1 ceașcă de glazură regală. Se dizolvă pulberea în 1 până la 2 linguri de apă înainte de a o adăuga dacă doriți să minimalizați riscul de aglomerări.

Portocaliu : Adăugați 1 până la 2 lingurițe de praf de morcov pentru fiecare 1 ceașcă de glazură regală. Se dizolvă pulberea în 1 până la 2 linguri de apă înainte de a o adăuga dacă doriți să minimalizați riscul de aglomerări.

Galben : Folosiți 1 cană de apă și aproximativ 1/8 linguriță de șofran și fierbeți pe foc mediu. Îndepărtați amestecul de la căldură și lăsați să se răcească timp de 15 minute. Returnați amestecul în oală și reduceți la 3 până la 4 linguri, apoi transferați într-un borcan mic pentru a se răci complet. Adăugați 1/2 la 1 linguriță de culoare galbenă pentru fiecare 1 ceașcă de glazură regală. O varianta mult mai usor de gasit este pulberea de curcumina ce determina obtinerea culorii galben portocaliu pana la rosiatic.

Verde : Adăugați 1 până la 2 lingurițe de pudră matcha pentru fiecare 1 ceașcă de glazură regală, dizolvând praful în 1 până la 2 linguri de apă înainte de a o adăuga . Folosind pudra de clorofila deasemenea veti obtine nuante verzi minunate.

Albastru : Combinați 2 cani de varză roșie mărunțită și 1 1/2 căni de apă într-un vas mic. Aduceți amestecul la  temperatura de fierbere peste căldură medie. Îndepărtați amestecul de la căldură și lăsați să se racească timp de 15 minute apoi returnați amestecul în oală. Reduceți la 3 până la 4 linguri, apoi adaugați un vârf mic de bicarbonat de sodiu – aceasta va transforma culoarea de la purpuriu la albastru. Transferați într-un borcan pentru a se răci complet. Adăugați 1/2 până la 1 linguriță de culoare albastră pentru fiecare ceașcă de glazură regală.

Purpuriu : Combinați 2 căni de afine și 1/4 cană de apă într-un vas mic. Aduceți amestecul la  temperatura de fierbere.  Fierbeți  până când afinele încep să se desfacă. Utilizați un zdrobitor de cartofi pentru a sparge boabele, apoi treceți amestecul printr-o sită, păstrând partea lichidă. Introduceți  sucul în oală și puneți-l pe foc. Reduceți la 1/4 de cană, apoi transferați într-un borcan pentru a se răci complet. Adăugați 1/2 până la 1 linguriță de culoare purpurie la 1 ceașcă de glazură regală.

Alte variante de obtinere a culorilor

Pentru culoarea rosie :

 • Piure din sfeclă fiartă ( conservată sau proaspată )
 • Pudră de sfeclă
 • Piure din rodie
 • Piure de capșuni

Piureurile strecurate se pot păstra în frigider într-un recipient etanș sau se pot congela.

Pentru culoarea roz :

 • Piure de sfeclă (se folosește o cantitate mai mică)
 • Piure de merisoare
 • Piure de zmeură

Pentru culoarea galbena :

 •  turmeric pudră cu mențiunea că se foloseste în cantitate mică și folosit cu grijă pentru că pătează
 • șofran

Pentru culoarea portocalie :

 • Piure de morcov
 • Pudră de morcov
 • Paprika

Pentru culoarea verde :

 • Clorofilă pudra
 • Matcha pudră
 • Spirulină pudră
 • Suc de spanac sau pătrunjel
 • Pudră de spanac

Pentru culoarea albastră :

Culoarea albastră naturală intensă este greu de obținut .

Rezultate bune se obțin folosind afine congelate transformate în piure cu ajutorul râșniței de cafea și adaos de bicarbonat de sodiu.

Pentru culoarea purpurie 

 • ½ ceașcă (115g) afine, proaspete sau congelate (culoarea este mai bună dacă sunt congelate)

⅓ ceașcă (90g) apă

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.