Imprimarea 3D a alimentelor

             

Imprimanta 3D este un dispozitiv interesant care creează obiecte tridimensionale. Imprimantele 3D pot face aproape orice. Inovațiile recente au facut posibilă apariția mașinilor care imprimă, gătesc și sevesc diverse alimente.

O imprimantă alimentară 3D funcționează în același mod ca și o imprimantă 3D obișnuită. Cu diferența că mediul de imprimare este un material alimentar sub formă de pulbere sau lichid.

Zahărul, ciocolata lichidă și alimentele sub forma de pastă au fost toate folosite pentru a crea noi produse alimentare cu forme și modele interesante și complexe. În unele cazuri, pentru a realiza un preparat cu o forma specială este mult mai facilă folosirea unei imprimante 3D decât realizarea manuală a acestuia.

              Majoritatea imprimantelor 3D pentru produse alimentare sunt imprimante de depunere, ceea ce înseamnă că imprimă prin depozitarea (suprapunerea) straturilor de materie primă. O altă categorie de imprimante 3D sunt imprimantele care leagă – aderă materiale împreună cu un fel de ciment comestibil.

Cea mai recentă generație de imprimante 3D alimentare este mult mai complicată, combinând duze, materiale pulverulente, lasere și brațe robotizate pentru a face sculpturi de zahăr, de ciocolată  și produse de patiserie.

O imprimantă, ChefJet cu sisteme 3D, cristalizează straturi subțiri de zahăr cu granulație fină într-o varietate de configurații geometrice. Alta, Choc Edge de la Natural Foods din Barcelona, eliberează ciocolată din seringi formand modele sofisticate.

              Imprimantele de ultimă generație pot face și mai mult. Foodini, de exemplu, folosește ingrediente proaspete încărcate în capsule din oțel inoxidabil pentru a face alimente cum ar fi pizza, paste umplute, tarte și brownies. Masina de paste folosită la Barilla foloseste apă si faină de grâu pentru a imprima tăieței, iar un prototip proiectat de Hod Lipson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Columbia fabrică batoane nutritive și produse simple de patiserie.

Avantajele potențiale ale imprimantelor alimentare 3D

              Deja, restaurantele din toata lumea, brutăriile și cofetariile folosesc imprimante 3D pentru a economisi timp și efort, dar este nevoie de multa experienta și îndemânare pentru a le folosi.

  • Paco Pérez, bucătarul-șef executiv al restaurantului Miramar, cu două stele Michelin, din Llançà, Spania, a pus deja această teorie în practică. El folosește o imprimanta Foodini pentru a “re-crea forme și bucăți” de hrană care este “exact identică”, eliberând bucătarii de linie pentru a îndeplini alte sarcini.
  • Și nu este singurul. In Londra exista primul restaurant 3D din lume, Food Ink, un pop-up restaurant ce a fost construit aproape în întregime cu imprimante 3D. Totul, de la mesele restaurantului până la scaunele,lămpile si ustensilele folosite au fost tipărite 3D. Și mai mult, toate aperitivele și deserturile servite sunt  imprimate 3D.

             

Există potențial de piață în privinta imprimarii produselor alimentare 3D.  Imprimanta XYZ Food Printer, lansată la Consumer Electronics Show din Las Vegas în 2015, pregătește deja prăjiturele, pizza, plăcinte si produse de patiserie pentru brutării din China și un lanț alimentar de vânzare cu amănuntul  din Australia.

              Deoarece apariția unei hrane imprimate 3D depinde de modelul creat pentru instruirea imprimantei, pot fi produse o mare varietate de forme, texturi și decorațiuni. Produsele tipărite pot să semene cu alimentele tradiționale, cum ar fi o pizza, sau pot avea un aspect neobișnuit sau chiar unic. Presupunând că modelele 3D au fost deja create, alimentele cu design complicat sau decorațiunile pot fi create mai ușor de către o imprimantă decât de mână.

Viitorul imprimantelor alimentare 3D

– Imprimarea produselor alimentare 3D nu va rezolva probabil  lipsa alimentelor la nivel global, dar ar putea contribui la rezolvarea problemelor.

– Viitoarele imprimante 3D ar putea face alimentele prelucrate mai sănătoase. O echipă din cadrul Organizației de Cercetare Științifică Aplicată din Germania a elaborat o metodă de imprimare a microalgelor, o sursă naturală de proteine, carbohidrați, pigmenți și antioxidanți.

– Imprimantele 3D din industria alimentară ar putea face mai mult decât să producă magazine de alimente regenerabile și ecologice – au, de asemenea, potențialul de a revoluționa nutriția.

Deoarece imprimantele 3D urmează instrucțiunile digitale pe măsură ce tipăresc, ele pot într-o bună zi să facă alimente care conțin procentul corect de substanțe nutritive necesare pentru un anumit gen, stadiul vieții, stilul de viață sau starea medicală. Cantitatea de vitamine și minerale diferite și cantitatea de acizi grași proteic, carbohidrat sau omega-3 ar putea fi controlate, de exemplu.

– În 2013, agenția NASA a experimentat tehnologii care ar putea să conserve alimentele pentru misiuni pe termen lung, dezvoltand un sistem alimentar 3D pentru astronauți.

– In viitor, tipărirea hranei ar putea permite consumatorilor să-și imprime hrană cu un conținut nutrițional personalizat, adaptat în mod special pentru nevoile individuale ale acestora. (ex fara gluten)

În Germania, un grup de case de pensionare a adoptat tehnologia 3D de tipărire, în care legumele si fructele cum ar fi piersicile, morcovii și broccolii, se transformă în forme de alimente ușoare și ușor de mestecat. Și WASP, o companie de tipărire 3D cu sediul în Italia, testează o imprimantă care poate produce versiuni fără gluten ale alimentelor populare

In ciuda numeroaselor progrese recente în tipărirea hranei 3D, aceasta industrie are o multitudine de provocări de depășit.

În prezent, majoritatea ingredientelor trebuie transformate într-o pastă înainte ca o imprimantă să le poată manipula, iar procesul de tipărire este de obicei destul de indelungat. Imprimarea cu materialele alimentare este mult mai dificila deoarece acestea interacționează  în moduri foarte complexe.

Unii specialisti din lumea culinară sunt sceptici în privința utilizării imprimantelor 3D în marile restaurante, considerând mâncarea tiparită buna doar pentru prezentări și pentru reviste.

Alții cred că vremurile se schimbă, așa cum s-a întamplat și în cazul microundelor, când oamenii nu au înteles tehnologia.

S-ar părea ciudat și chiar prostește să folosesti o imprimantă pentru a face alimente în diferite forme atunci când unele dintre aceste alimente pot fi făcute rapid și ușor cu mana. Acest lucru este valabil mai ales atunci când luăm în considerare abilitățile restrânse ale imprimantelor alimentare actuale și timpul necesar pentru imprimarea anumitor tipuri de produse alimentare.

Cu toate acestea, există avantaje potențiale pentru producerea hranei într-o imprimantă. Aceste avantaje ar trebui să devină mai importante, pe măsură ce tehnologia de imprimare se îmbunătățește și crește viteza tipăririi.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.