
Lămâile conservate sunt un condimentul savuros pe care poate nu l-ați știut dar veți descoperi cât de bine se potrivește cu friptura de pui sau gustul deosebit al humusului cu lămâi conservate. Multe bucate din Orientul Mijlociu au în comun aroma citricelor iar feliile de lămâie conservate pot decora cu succes orice farfurie, pot fi adăugate în supă, friptură sau salata preferată.
Ingrediente
- 4-6 lămâi mari, netratate (cantitatea finală necesară depinde de mărimea borcanului)
- ½ lingurita de enibahar boabe
- ½ linguriță de semințe întregi de coriandru
Mod de preparare
- Îndepărtați capetele lămâilor și le tăiați în formă X, fără a le tăia de tot. Umpleți interiorul lămâilor cu sare, puneți cât de multa încape.
- Puneți lămâile într-un borcan și adăugați condimentele. Dacă lămâile nu au eliberat suficiente sucuri pentru a fi acoperite, stoarceți puțin suc dintr-o altă lămâie. Lăsați-le să stea peste noapte.
- A doua zi, apăsați lămâile și adăugați suc suplimentar, dacă este necesar. Repetați două zile acest procedeu.
- Lasați lămâile să stea o lună, rotind borcanul închis aproximativ o dată pe săptămână, pentru a difuza aromele. Se pot pastra la temperatura camerei dar se depoziteaza la frigider după deschidere.
Humus din lamai conservate

- 2 cani de năut gătit (păstrați o parte din lichidul de gătit) sau lichidul din conserva de năut
- 1 lămâie medie conservată, clătită și pulpa răzuită
- 1 lingura tahini
- 2 lingurite suc de lămâie proaspătă
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță de sare
- ½ lingurita de chimen pudra
Așezați toate ingredientele în ordinea indicată într-un mixer si amestecati-le.
Dacă consistența este prea groasă, adăugați puțin ulei de măsline, suc de lămâie sau lichidul pastrat de la naut.
Ajustați condimentele după gust.
Serviți și bucurați-vă! Hummusul va păstra aproximativ o săptămână într-un container etanș la frigider.