Salamul cu soia si sustenabilitatea

Organizației Națiunilor Unite (ONU) indică faptul că populația lumii ar atinge 9,73 miliarde pina in anul 2050.

Agricultura intensiva si industria alimentara au rolul de a asigura hrana dar trebuie subliniat si efectul negativ major pe care il au aceste activitati asupra mediului, schimbarilor climatice si a biodiversitatii (defrisari, poluare, emisii de gaze cu efect de sera).

 Când se fac intervenții pentru încurajarea schimbărilor de comportament alimentar, care pot conduce la diete mai sănătoase, trebuie luati in considerare mai multi factori. De exemplu, consumul excesiv de produse de origine animala (carne, lactate, mezeluri, oua) este legat de un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, diabet sau alte boli. În același timp, carnea si lactatele oferă proteine ​​de înaltă calitate și o multitudine de micronutrienți, cum ar fi fierul, vitamina A, iodul și zincul, etc si sunt greu de obținut în cantități adecvate din alimente de origine vegetale .

Vitamina B12 se găsește numai în alimentele de origine animală si are rol in functionarea sistemului imunitar. .

China , tara cu cea mai mare populatie, a adoptat un program national de reducere a consumului de carne cu 50 % pina in anul 2030. Aceasta decizie are multiple beneficii asupra mediului (ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 1 miliard de tone) si asupra sanatatii populatiei care se confrunta cu cresteri ale ratei obezitatii si a diabetului.

Proteinele vegetale au o calitate nutritivă ridicată și beneficii funcționale. Cea mai utilizata proteina , cea din soia, este folosita pentru înlocuirea parțială sau completă a cărnii, datorită conținutului său nutritiv comparativ și a șanselor mai mici de boli cardiovasculare. Astfel, proteina de soia este o alternativă foarte atractivă pentru cei care caută surse de proteine ​​care nu sunt de origine animala dar și pentru cei intoleranți la lactoză.

Izolatele proteice din soia au o valoare biologică comparabilă cu cea a cărnii. Soia este, de asemenea, o bună sursă de calciu și acid linoleic. Un consum consistent de alimente cu soia conferă, de asemenea, anumite beneficii pentru sănătate. Astfel, alimentele cu soia care furnizează o sursă bună de nutrienti sunt vitale pentru vegetarieni și oferă un bun substitut pentru produsele din carne . Izolatul si concentratul proteic din soia este valoros în fabricarea de produse de tip emulsie datorită puterii sale de a emulsiona, stabiliza, textura și hidrata produsele.

Proteinele vegetale texturate (TVP), cunoscute si sub numele de „ carne de soia”, oferă o sursă bună de proteine si fibre.

Fiecare ar trebui sa fie preocupat de sanatate si si de calitatea mediului. Faptul ca nu mai ardem carbune sau mergem cu masina electrica rezolva o mica parte a problemei. Agricultura si industria alimentara raman in continuare cei mai mari poluatori si ceea ce mancam ne afecteaza direct sanatatea. Asa cum lucrurile nu sunt doar albe sau negre nici specialistii nu recomanda sa inlocuiti telemeaua cu tofu sau friptura cu snitele din soia.

Ingredientele de origine vegatala : proteine (soia,mazare,etc) amidon, fibre vegetale pot exista pe eticheta produselor de origine animala si au impact pozitiv asupra mediului si sanatatii.

Salamul cu soia nu este o noutate dar poate fi o solutie pentru a impaca si capra si varza.

One Comment Add yours

  1. Movie Zone says:

    Nu stiam de China ca au o asemenea initiativa, de apreciat

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.