Reteta Gyros homemade

Gyros este un fel de mâncare clasica greceasca, cu carnea gătită în mod tradițional pe o tija verticală și taiata apoi în porții individuale. Această metodă delicioasă pentru prepararea cărnii este adesea folosită în restaurantele grecești dar nu este ușor de preparat acasă.

O varianta mai usor de realizat acasa este o varianta greco-americana in care folosim carne tocata. Această abordare a preparatului se poate realiza cu carne tocata de miel, porc, carne de vită sau chiar pui și se face rapid și ușor în bucătăria de acasă.Puteti folosi si carne taiata fasii dar varianta cu carne tocata este mai savuroasa si in plus nu aluneca din lipie.

Gyros este un sandvici delicios pentru prânz sau cină, cu carne condimentată, la grătar, acoperită cu salată, roșii, ceapă și un sos tzatziki aromat. Puteți găsi tzatziki in magazine sau puteți să vă faceți propriul tzatziki cu iaurt grecesc, castraveți și mărar proaspăt.

Pentru cele mai bune rezultate, pentru a permite aromelor sa patrunda in carne, lăsați amestecul de carne tocata să se marineze timp de o oră înainte de preparare pe grătar sau prăjire. Un grătar cu cărbune sau gaz va adăuga o aromă plăcută de fum, dar puteti folosi la fel de bine o tigaie incinsa sau un grill.

Chiar daca este o tigaie/grill nonaderenta, ungeti cu putin ulei inainte de a pune carnea.

Ingrediente pentru amestecul de carne:

Pentru sandvici :

• 4 foi de lipie cumparate sau facute acasa(Gasiti reteta de lipie aici )

• 4 frunze de salată

• 1 roșie (feliată sau taiata cubulete)

• 1/2 ceapă (feliată subțire)

• sos Tzatziki

Mod de preparare :

1.Pentru a face amestecul de carne, amestecati bine carnea tocata cu ceapa roșie, usturoiul, sucul de lămâie, sarea, chimenul, piperul, oregano și nucșoara într-un bol.

Împărțiți în patru porții egale și formați dreptunghiuri alungite de aproximativ 8 cm lățime, 15 cm lungime de 2 cm grosime. O sa obtineti o forma ce aminteste mai mult de niste carnati plati,asemanatori babicului . Forma obtinuta se va potrivi perfect cu forma foii de tortillas. Carnea tocata este mai potrivita pentru a fi folosita deoarece datorita formei alungite cu siguranta nu va aluneca din sandvici cum s-ar intampla probabil cu bucatile de carne taiate fasii.

Se tine la frigider timp de o oră.

  • Preîncălziți un grătar sau încălziți o tigaie mare nonaderentă la foc mare.Ungeti cu ulei grătarul sau tigaia. Puneți pe grătar sau in tigaie timp de 3 până la 4 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata si au  marginile crocante.

Pentru a asambla sandvișurile,întindeți sosul tzatziki în centrul unei foi rotunde de tortillas. Adaugati foaia de salata,feliile de ceapa, rosiile feliate.

Puteti folosi un sos tzatziki cumparat sau puteti sa -l faceti acasa.

Ingrediente pentru sos tzatziki :

–  1 pahar de iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi sau gras, cum preferati. Daca folositi iaurt gras nu mai este nevoie sa il strecurati iar sosul tzatziki va fi mai cremos. 1/2 castravete englezesc (fără sămânță) (puteti pastra coaja daca il spalati bine) tocat mărunt, plus câteva felii subțiri pentru garnitură

• 1 1/2 lingurițe sare

• 1 până la 2 căței de usturoi (tocat)

• 1 lingură de mentă sau mărar proaspăt tocat (plus ramuri suplimentare pentru garnitură)

• 1 lingură ulei de măsline extravirgin

• 1/2 linguriță oțet de vin roșu

• 1/4 linguriță piper negru măcinat

1. După ce iaurtul a fost strecurat bine, eventual peste noapte, transferați iaurtul scurs într-un castron mediu și aruncați lichidul.

2. Între timp, într-o strecurătoare așezată peste un castron, puneti castravetele tocat cu 1 linguriță sare.

3. Lăsați castravetele sărat să se scurgă cel puțin 1 oră la temperatura camerei sau acoperiți și puneți la frigider până la 8 ore.

4. Odată gata, înfășurați castraveții tocați într-un prosop de hartie și strângeți pentru a îndepărta cât mai mult lichid posibil. Se usucă cu prosoape de hârtie, apoi se adaugă în castron cu iaurtul.

5. Cu partea plată a cuțitului sau cu aparatul special zdrobiti usturoiul si faceti o pastă cu 1/2 linguriță de sare rămasă.

6. Adăugați usturoiul, menta sau mărarul tocat, ulei de măsline, oțetul de vin și piperul in iaurtul cu castraveți și amestecați pentru a combina.

7. Acoperiți și puneți la frigider cel puțin 2 sau până la 4 ore înainte de servire.

8. Serviți sos tzatziki răcit sau la temperatura camerei, acoperit cu felii de castraveți și crenguțe de mentă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.