Esti pregatit de petrecere? Vrei un preparat inedit, usor de pregatit care sa-ti incante prietenii ? Serveste-le Paella si pregateste o Sangria!
Conceputa in Spania, zona Valencia, initial ca o mancare economica pregatita pe foc de lemne si cu ingrediente specifice zonei (peste si orez) paella a devenit rapid o mancare traditionala apreciata nu numai de spanioli. Ingrediente sunt aprig discutate astfel incat reteta exista intr-o multitudine de variante : paella cu fructe de mare, cu fructe de mare si peste, cu pui, cu scoici, etc.
Paella este un preparat nu doar savuros dar si cu un aspect atragator si nu are nevoie de nici o prezentare. Este suficient sa o aduci la masa in tigaia in care ai pregatit-o. In plus este usor de preparat.
Sfaturi pentru a realiza o paella reusita :
- Daca e posibil foloseste un foc de lemne (gratar,pirostrii). Poti incepe pregatirea pe aragaz cat timp se face focul de lemne si sa o continui pe gratar.
- Fa paella in cea mai mare tigaie pe care o ai, preferabil de fonta si cat mai groasa.
- Este important sa folosesti orez cu bob mediu (orez Arborio, orez japonez, orez Valencia) care absoarbe o parte din lichid dar ramane elastic iar boabele adera usor unele de altele fara a-si pierde individualitatea.In cazul paellei nu poate fi inlocuit cu alt tip de orez.
- Nu renunta la pregatirea stockului (supa concentrata) de pui sau crustacee cu peste pentru ca va da savoare paellei.
- Chiar daca se gaseste destul de greu, foloseste sofranul (pentru culoare si aroma).Daca nu reusesti sa gasesti sofran, amesteca o lingurita de turmeric cu o lingurita de boia dulce, vei obtine o culoare asemanatoare.
- O paella reusita este paella la care se formeaza o crusta crocanta pe fundul tigaii (socarrat)
Cum faci un stock-ului de pui :
Pune 1kg de tacamuri de pui intr-o oala cu apa rece si 1 lingura de sare, da in clocot, aduna spuma formata si micsoreaza focul.
Adauga legumele taiate bucati mari :
– 2 cepe, 2 morcovi, o bucata de telina, pastarnac, cateva boabe de piper,1 foaie de dafin. Deasupra pune cateva fire de patrunjel si o crenguta de cimbru(sau putin cimbru deshidratat). Fierbe la foc mic timp de aproximativ 3 ore pana cand lichidul scade la jumatate. Strecoara si verifica daca mai e nevoie a adauga sare.
Cum faci stock de peste si crustacee :
Ai nevoie de 1 peste alb (dorada,biban,etc). Se scot fileurile, capul si oasele se pun la fiert cu o bucata de telina, o ceapa si apa sa le acopere.
Fileurile pastrate se pot adauga in paella dupa ce le-ai taiat bucatele mici sau le poti pastra pentru un alt fel de mancare.
Se fierb la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate. Separat 700 grame de creveti cruzi se curata de carapace, vene si capete. Caleste capetele si carapacele intr-o tigaie impreuna cu 2 linguri de unt sau ulei amestecand, timp de cateva minute. Adauga 700 ml apa sau un amestec de apa cu vin alb sec.
Fierbe 50 ml apa, opariti firele de sofran (1/2 lingurita de sofran), acoperiti si lasati sa infuzeze 15 minute.
Adauga infuzia de sofran peste stockul de creveti.
Strecoara cele doua stockuri de creveti si de peste si amesteca-le. Daca ramane stock poti sa-l congelezi si sa-l folosesti la urmatoarea paella.
INGREDIENTE PAELLA :
- 600 ml supa de pui concentrata sau supa de peste
- 1/2 lingurita fire de sofran sau 1 lingurita turmeric amestecat cu 1 lingurita boia.
Daca folositi stock de creveti si peste in care ati pus deja infuzia de sofran nu mai e nevoie de sofran suplimentar
- 1/4 lingurita sare, piper negru macinat dupa gust
- 3 linguri ulei de masline sau un ulei de masline aromat cu usturoi
- 1/2 ceapa galbena tocata marunt
- 1/2 ardei gras rosu si 1/2 ardei verde taiate cubulete sau fasii
- 3-4 catei de usturoi , tocati marunt
- 230 grame carnati chorizo uscati, taiati in lungime si apoi in felii subtiri. Poti sa inlocuiesti carnatii chorizo cu 1 lingurita de boia afumata de calitate sau daca nu iti place aroma afumata poti sa nu pui de loc.
- 3 cani orez cu bob mediu, cum ar fi orezul italian Arborio, orezul japonez sau orezul spaniol Bomba
- 1 cutie de rosii cuburi puse intr-o craticioara cu 1 lingurita de ulei si putina sare si scazute
- 1 cutie de mazare congelata (optional)
- 600 grame creveti cruzi, ecojiti si curatati de vene,cu coada lasata
- 500 grame midii clatite si spalate,
- 500 grame scoici clatite si spalate
- Pentru garnitura : 1 legatura de patrunjel taiat (1/4 cana) si 1 lamaie
PREGATIRE PAELLA :
Ai nevoie de o tigaie pentru paella sau o tigaie larga,incapatoare si cat mai groasa.
Daca preferi supa de pui in locul celei de peste si creveti, trebuie sa pregatesti infuzia de sofran : fierbi 50 ml apa, oparesti 1/2 lingurita sofran, acoperi si lasi 15 minute la infuzat. Adaugi infuzia peste supa de pui incalzita.
- Pune tigaia pe foc mediu, adauga cele 3 linguri de ulei de masline. Adauga ceapa si ardeiul si caleste pana cand ceapa devine translucida.
- Adauga usturoiul zdrobit si carnatii chorizo sau boiaua afumata si amesteca bine.
- Pune cubuletele de rosii scazute, mazarea si orezul. Lasa orezul sa se prajeasca putin
- Toarna supa de pui sau de peste si creveti.Potriveste de sare si piper. Nu pune mai multa supa. Daca e nevoie adaugi mai tarziu.
- Mareste putin flacara si lasa orezul sa fiarba timp de 5-7 minute pana absoarbe cea mai mare parte de supa. Amesteca ocazional
- Adauga crevetii, midiile si scoicile, micsoreza focul, acopera si fierbe timp de 15 minute amestecand din cand in cand. Scoicile care nu se deschid dupa fierbere se arunca. Daca orezul nu pare fiert mai adauga putina supa fierbinte sau apa fierbinte.
- Mareste din nou flacara (mediu spre puternic) si nu mai amesteca timp de 5-10 minute pentru a se forma crusta crocanta (socarrat) la baza paellei. Verifica cu o spatula intorcand putin orezul. Daca crusta nu s-a format mai lasa putin tigaia pe foc iute.
- Inchide focul si lasa paella timp de 10-15 minute pentru a se armoniza gusturile
- Presara patrunjelul si orneaza cu felii de lamaie
Savureaza cu un pahar de Sangria !!
P.S. : Asa a iesit a mea, culoarea frumoasa e data de infuzia de sofran iar tigaia am cumparat-o de la supermarket cu 57 ron.

One Comment Add yours