11 Retete de blat de tort clasice, fara gluten si cu indulcitor

  • BLAT PUFOS CU CACAO
  • BLAT UMED CU CACAO
  • BLAT DE VANILIE  PUFOS – FARA PRAF DE COPT SI FARA ULEI
  • BLAT BISCUITE JAPONEZ (blat subtire pentru sigilat/carapace)
  • BLAT CU CACAO SI NUCA
  • BLAT DE TORT CU ALUNE DE PADURE
  • BLAT DE TORT DIN BEZEA
  • BLAT DE BEZEA CU NUCA SI ALUNE
  • BLAT DE TORT FARA GLUTEN – pe baza de faina de migdale
  • BLAT DE TORT FARA GLUTEN – pe baza de faina de orez
  • BLAT DE TORT FARA ZAHAR – cu indulcitor zero calorii

BLAT PUFOS CU CACAO

Ingrediente :

250 g faina, 250 g zahar, 35-40g cacao, 8 oua, 5 linguri ulei, 2 plicuri zahar vanilat, optional 1 plic praf de copt

Pentru a obtine un blat pufos ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei iar albusurile trebuie batute foarte bine.

Se separa galbenusurile de albus. Daca aveti mixer puternic ouale nu trebuie separate. Galbenusurile se freaca cu plicurile de zahar vanilat si un praf de sare, treptat se adauga cele 4 linguri de ulei. Albusurile se bat bine pana se transforma in spuma. Se adauga treptat zaharul si se bat pana se obtine o spuma lucioasa.

Faina impreuna cu cacao se cern si se adauga treptat, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de sus in jos in spuma de albusuri.

Cu grija se toarna in forma patrata si se coace la 180 grade temperature cuptorului – durata intre 40 minute si 1 ora.

Se lasa la racit jumatate de ora in forma apoi se scoate pt a se raci complet.Se taie dupa ce e complet racit. Se poate congela.

BLAT UMED CU CACAO

Ingrediente – la temperatura camerei :

  • 250 g unt moale cu min. 80% grasime ; 200 g zahar pudra; 10 oua (galbenusurile separate de albusuri); un varf de cutit sare; vanilie (2 lingurite extract sau 2 plicuri zahar vanilat)

Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra, varful de cutit de sare si vanilia. In amestecul spumos obtinut se incorporeaza pe rand galbenusurile .

Ciocolata se topeste pe baie de abur sau la microunde (cu grija sa nu o supraincalzim)si se lasa putin la racit. Se incorporeaza incet in amestecul de galbenusuri si unt.

Albusurile separate anterior se pun intr-un bol curat si degresat impreuna cu un varf de cutit de sare. Se bat spuma, se adauga treptat zaharul tos si se continua mixarea pana obtineti o bezea tare, ferma si lucioasa.

Faina impreuna cu cacao se cern intr-un castron.

In amestecul de galbenusuri, unt si ciocolata se pune cam 1/3 din cantitatea de albusuri si 1/3 din cantitatea de faina. Se amesteca energic sau cu mixerul pentru a inmuia amestecul de unt si ciocolata apoi se amesteca doar cu o spatula de silicon. Cu miscari lente de sus in jos, pentru a nu distruge bulele de aer formate inglobam in amestecul de unt si cacao care deja este mult mai fluid restul de albusuri si cacao cernuta cu faina. Trebuie sa amestecam lent dar cu atentie sa nu ramana faina sau cacao neincorporate.( puteti sa puneti amestecul de faina si cacao intr-o sita mare si sa cerneti in timp ce amestecati cu spatula. Garantat nu raman cocoloase de faina)

Amestecul obtinut trebuie sa fie aerat,lucios si cu aspect neted.

Pentru ca este un blat umed este bine sa ungem forma cu unt si sa o tapetam cu faina (daca forma nu este antiaderenta).Punem in forma patrata hartie de copt.

Cuptorul il incingem din timp la 170 grade C sau la treapta medie in cazul cuptoarelor cu gaz. Turnam cu grija compozitia in forma si nivelam usor.

Coace la 170 grade timp de 45 minute. Cand suprafata blatului are crapaturi fine atunci blatul este copt. Testul scobitorii nu este relevant pentru ca blatul este umed dar totusi daca testam, pe scobitoare nu trebuie sa ramana compozitie cu aspect necopt.

Rasturnam imediat blatul pe un gratar,indepartam hartia de copt si lasam sa se raceasca bine. NU se lasa la racit in forma !

In momentul felierii fiind vorba de un blat umed, dupa ce se taie fiecare foaie nu ridicam imediat.Introducem o coala de carton sau hartie sub foaia taiata si ridicam foaia de tort cu hartia pe care sta (pentru ca este un blat umed care se poate rupe usor).

BLAT DE VANILIE  PUFOS – FARA PRAF DE COPT SI FARA ULEI

  • Pentru o forma de 22cm avem nevoie de 7 oua.

Pregatire : Se cantaresc ouale apoi le separam.Coaja o cantarim si o scadem din greutatea oualor pentru a afla cat cantaresc albusurile si galbenusurile. Greutatea albusurilor si galbenusurilor se imparte la 2. Rezultatul impartirii ne indica ce cantitate de zahar si faina sa folosim.

(Ex : pt 7 oua cu un total de 360gr cu coaja de 60 gr rezultatul va fi 300 :2 = 150 grame)

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare si cu zaharul care se adauga treptat. Se bat foarte bine pana se obtine o spuma ferma si lucioasa.

Galbenusurile se amesteca cu 1 lingurita extract de vanilie, apoi se adauga usor in albusuri, cu ajutorul unei spatula si amestecand de jos in sus.

Se incorporeaza si faina treptat. Cel mai bine o puneti intr-o sita mare si o inglobati in timp ce o cerneti usor. Blatul se pune in forma de 22cm in care am pus hartie de copt.

Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 min (se testeaza cu scobitoarea pentru ca se poate sa mai fie nevoie de cteva minute de coacere).

Daca aveti forma cu diametrul mai mare adaugati cate 1 ou pentru fiecare 2cm diametru (pt 26cm – 8 oua, pt 28 cm – 9oua s.a.m.d).

Daca vreti un blat cu cacao calculate cate 6 grame pt fiecare ou si scadeti cantitatea din cantitatea de faina.

BLAT BISCUITE JAPONEZ (blat subtire pentru sigilat/carapace)

Ingrediente varianta 1 :

  • 70 gr lapte
  • 50 gr unt
  • 1 ou intreg (50gr)
  • 85 grame galbenus
  • 125 grame albus
  • 100 grame zahar

Se pune la fiert laptele in care taiem untul cubulete si adaugam cu un praf de sare. Cand laptele fierbe se adauga 70 gr faina si se fierbe inca 2-3 min. Se ia de pe foc si cat amestecul este inca caldut se adauga 1 ou intreg (50 gr) si 85 grame de galbenus. Se mixeaza pana obtinem o crema omogena.

Separat se mixeaza 125 gr albus cu 100 gr zahar.In aceasta faza daca dorim putem adauga colorant hidrosolubil.

Se amesteca cele doua parti, se intinde un blat de 1cm intr-o tava si se coace 12-15 min la 180 grade.

Ingrediente varianta 2 :

  • 50 gr unt, 50 gr lapte, 70 gr faina, 1 ou, 4 galbenusuri, 4 albusuri, 60 gr zahar, zahar vanilat, colorant gel sau pudra.

Se procedeaza exact ca in varianta 1.

BLAT CU CACAO SI NUCA

Ingrediente – pt tava de 22cm diametru

  • 200g de făină
  • 50g de pudră de cacao
  • 200g de zahăr
  • 200g de unt
  • 4 ouă
  • 1 plic praf de copt
  • 100g de nucă măcinată
  • 150ml de lapte
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • un praf de sare

Instrucțiuni:

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătiți o tavă rotundă de copt cu diametrul de 22cm. Într-un castron mare, amestecați făina, pudra de cacao, praful de copt și sarea.

Într-un alt castron, bateți untul moale împreună cu zahărul până când devine cremos și pufoasă.

Adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.

Adăugați nucile măcinate și esența de vanilie și amestecați din nou.

Adăugați amestecul uscat (făina, pudra de cacao, praful de copt și sarea) treptat, alternând cu laptele.

Amestecați bine până când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Turnați amestecul în tava pregătită și dați la cuptor timp de 30-35 de minute sau până când un test cu scobitoarea iese curat.

Lăsați blatul să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi scoateți-l și lăsați-l să se răcească complet pe un grătar.

BLAT DE TORT CU ALUNE DE PADURE

Ingrediente pentru blat de 24 cm

  • 6 ouă
  • 240 g alune de pădure prajite putin intr-o tigaie apoi macinate foarte fin (prajirea este optionala dar se face pentru intensificarea aromei alunelor)
  • 150 g zahăr tos
  • 50 g făină
  • 1 lingurita extract de vanilie sau ½ pastaie de vanilie de Madagascar
  • un praf de sare

Se face un pandispan fara ulei. Se separa ouale, se bat albusurile cu praful de sare iar cand se-a format spuma incepem sa adaugam zaharul. Se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa . Este important sa batem bine albusurile pentru ca reteta nu include praf de copt asa ca blatul va creste datorita aerului inglobat in spuma albusurilor.

Galbenusurile se amesteca bine cu vanilia si le adaugam in spuma de albusuri

Pregatim cuptorul la 180 C (căldură si ventilatie sus+jos, respectiv treapta medie la cuptoarele pe gaz). Cu ajutorul unei spatule inglobam in spuma cu miscari largi de sus in jos, alunele macinate si faina cernuta. Punem amestecul intr-o forma cu diametrul de 24 cm in care am pus hartie de copt.

  • Se micsoreaza temperatura cuptorului de la 180 grade C la 160 si se introduce forma in cuptor pentru aproximativ 25-30 minute.
  • Se scoate blatul din forma si se lasa la racit pe un grilaj.

BLAT DE TORT DIN BEZEA

Ingrediente :

Instrucțiuni :

Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius și pregătiți o formă de tort rotundă, cu diametrul de 23 de cm, unsă și tapetată cu hârtie de copt.

Într-un bol mare, bateți albușurile de ou și crema tartar cu un mixer electric la viteză mare până când obțineți vârfuri rigide.

Adăugați treptat zahărul pudră, continuând să bateți până când amestecul devine lucios și neted.

Adăugați extractul de vanilie și făina, amestecând ușor cu o spatulă până când ingredientele sunt incorporate.

Turnați amestecul în forma pregătită și nivelati-l cu o spatulă.

Coaceți blatul de tort în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când este ferm la atingere și începe să se desprindă de marginile formei.

Scoateți forma din cuptor și lăsați-o să se răcească complet înainte de a scoate blatul din formă.

Acum puteți folosi blatul de tort din bezea pentru a-l umple cu fructe, cremă sau orice alt ingredient preferat și puteți să-l decorați după gust.

BLAT DE BEZEA CU NUCA SI ALUNE :

Ingrediente :

  • 8 albusuri (320 g)
  • 200 g zahar
  • 50 g pesmet
  • 160 g nuci si alune de padure prajite si macinate (110 g nuci si 50 g alune)
  • o priza de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat sau 1 lingura extract de vanilie

Se prajesc usor nucile si alunele si se macinat.

Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, se adauga zaharul si vanilia si se continua baterea pana se obtine o bezea lucioasa si neteda. Cu ajutorul unei spatula si cu miscari largi de sus in jos se incorporeaza in spuma de albusuri nucile, alunele si pesmetul.

Se cantareste compozitia si se imparte in 4. Se coc  4 foi egale, de 22 cm diametru (14 minute la 200 C cu ventilatie). Fiecare foaie cantarest aproximativ 115 g adica 460 g de blat in total.

BLAT DE TORT FARA GLUTEN – pe baza de faina de migdale

Ingrediente:

Instrucțiuni : Încălziți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă de copt rotundă cu unt sau ulei.

Separați ouăle și bateți albușurile într-un bol mare până se formează vârfuri moi. Adăugați zahărul și bateți până când se formează vârfuri tari.

Într-un alt bol, amestecați făina de migdale cu praful de copt.

Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie în albușurile bătute și amestecați ușor.

Adăugați amestecul de făină de migdale în trei tranșe, amestecând ușor după fiecare tranșă.

Turnați aluatul în tava pregătită și nivelează suprafața.

Coaceți blatul de tort fără gluten timp de 20-25 de minute sau până când este rumenit și trecând testul cu scobitoarea.

Scoateți blatul de tort din cuptor și lăsați-l să se răcească în tava de copt timp de 10-15 minute.

Apoi răsturnați cu grijă blatul de tort pe un suport de răcire și lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l folosi pentru tortul dumneavoastră preferat.

Notă : Acest blat de tort fără gluten este delicios și pufos, dar are o textură mai densă decât un blat de tort obișnuit. Poate fi decorat cu fructe, ciocolată sau orice altceva doriți.

BLAT DE TORT FARA GLUTEN – pe baza de faina de orez

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru blat de tort cu făină de orez:

Ingrediente :

  • 1 cană de făină de orez
  • 1 cană de zahăr
  • 1/2 cană de unt moale la temperatura camerei
  • 4 ouă mari
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • un praf de sare

Instrucțiuni :

Preîncălziți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă pentru tort cu unt.

Într-un bol mare, amestecați făina de orez, praful de copt și sarea.

Într-un alt bol, bateți untul și zahărul până când obțineți o cremă fină.

Adăugați ouăle, unul câte unul, și amestecați bine după fiecare adăugare.

Adăugați treptat amestecul de făină și vanilia, amestecând bine după fiecare adăugare.

Turnați aluatul în tava pregătită și niveleazăți-l cu o spatulă.

Coaceți blatul de tort timp de 25-30 de minute sau până când este rumenit și inserați un cuțit în mijlocul blatului iese curat.

Scoateți blatul de tort din cuptor și lăsați-l să se răcească în tava timp de 5-10 minute, apoi scoateți-l din tavă și lăsați-l să se răcească complet pe un grătar de răcire.

BLAT DE TORT FARA ZAHAR – cu indulcitor zero calorii

Ingrediente :

  • 6 ouă
  • 150 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • – 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană de indulcitor granulat fără calorii (de exemplu, eritritol sau amestec de indulcitor cu stevia)
  • 1/2 cană de iaurt grecesc degresat
  • 1/4 cană de ulei vegetal
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare :

Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Într-un bol, amestecați făina, praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu.

Într-un alt bol, bateți ouăle, indulcitorul granulat fără calorii, iaurtul, uleiul și extractul de vanilie până la omogenizare.

Adăugați amestecul de făină în bolul cu ouă, amestecând până la omogenizare.

Turnați compoziția într-o formă de tort unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.

Coaceți timp de aproximativ 25-30 de minute, sau până când blatul este rumenit și când îl înțepați cu o scobitoare, aceasta iese curată.

Lăsați blatul să se răcească înainte de a-l decora sau a-l tăia.

Acest blat de tort cu indulcitor fără calorii poate fi folosit în orice rețetă de tort și va fi la fel de gustos ca și un blat de tort obișnuit. Atenție însă, indulcitorii fără calorii pot avea un gust usor diferit față de zahăr, deci ar trebui să experimentați cu cantitățile potrivite pentru a obține gustul dorit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.