1.SOS DE ROSII PENTRU TACOS – Un sos simplu făcut cu roșii, ceapă, usturoi și ardei iute, toate fierte împreună și blenduite. Este un sos clasic pentru tacos și se potrivește cu orice umplutură.
Ingrediente :
- 2 roșii mari, tăiate cubulețe sau o cutie de rosii taiate cuburi
- 1/4 cană de ceapă roșie, tăiată cubulețe
- 1 cățel de usturoi, tocat fin
- 1 ardei iute, tocat fin (opțional)
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de sare
Instrucțiuni :
- Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu.
- Adăugați ceapa și usturoiul și gătiți timp de aproximativ 2-3 minute până se înmoaie.
- Adăugați ardeiul iute (dacă folosiți) și gătiți încă 1-2 minute.
- Adăugați roșiile, oregano și sare și amestecați bine.
- Reduceți căldura la foc mic și lăsați sosul să fiarbă timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, până când roșiile se înmoaie și sosul se îngroașă.
- Scoateți sosul de pe foc și lăsați-l să se răcească timp de câteva minute înainte de a-l servi.
Sosul de roșii este perfect pentru tacos și se poate păstra în frigider timp de câteva zile. Poate fi încălzit la microunde sau la cuptor înainte de a fi servit.
2. GUACAMOLE : Un sos cremos și bogat făcut cu avocado, ceapă, coriandru, usturoi, suc de lime și sare. Este un sos perfect pentru tacos cu carne de vită sau de pui.
- 2 avocado coapte și bine înmuiate
- 1/4 ceapă roșie, tocată mărunt
- 1/2 ardei iute, tocat mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt sau pisați
- 1/2 linguriță de sare
- 1 lingură de suc proaspăt de lime sau lămâie
- 2 linguri de coriandru tocat mărunt (opțional).Daca nu va place coriandrul il puteti inlocui cu patrunjel verde.
Instrucțiuni :
- Tăiați avocado pe jumătate și îndepărtați sâmburele. Scoateți pulpa cu o lingură și puneți-o într-un bol.
- Folosind o furculiță, zdrobiți pulpa de avocado până când devine pastă, lăsând totuși cateva bucăți mici.
- Adăugați ceapa roșie, ardeiul iute și usturoiul la pasta de avocado și amestecați bine.
- Adăugați sare și sucul de lime sau lămâie și amestecați din nou.
- Opțional, puteți adăuga coriandru tocat mărunt sau patrunjelul și amestecați încă o dată.
- Guacamole-ul este gata! Îl puteți servi alături de tacos, tortilla chips sau orice alt fel de mâncare mexicană preferat.
3. SALSA VERDE : Un sos făcut cu ardei jalapeno, coriandru, usturoi, ceapă, suc de lime și sare. Este un sos răcoros și picant care se potrivește bine cu tacos de pește sau cu legume.
Ingrediente :
- 10 rosii verzi (gogonele)
- 1 ardei iute verde
- 1 cățel de usturoi
- 1/2 ceapă mică
- Sucul de la 1/2 lime
- 1/4 cană de coriandru proaspăt sau patrunjel verde
- 1/2 linguriță de sare
Instrucțiuni :
- Îndepărtați coaja (pielita) de la gogonele și spălați-le bine. Pentru a indeparta usor pielita gogonelelor le spalati si le puneti pentru 10-15 minute la congelator apoi cufundatile rapid in apa fierbinte. Tăiați-le în sferturi.
- Tăiați ardeiul iute în două și îndepărtați semințele (dacă doriți salsa mai picantă, puteți păstra semințele).
- Într-o tigaie fără ulei, prăjiți gogonelele și ardeiul iute până se rumenesc ușor pe ambele părți.
- Puneti-le într-un blender împreună cu usturoiul, ceapa, sucul de lime, coriandrul și sare. Amestecați până obțineți o consistență fină și omogenă.
- Adăugați sare și suc de lime, după gust.
4. CREMA DE BRANZA PENTRU TACOS – Un sos făcut cu brânză, smântână, usturoi și suc de lime. Este un sos cremos și delicios care se potrivește cu orice umplutură de taco.
Ingrediente:
- 1 cană de smântână grasă
- 1 cană de brânză proaspătă de vaci sau brânză feta mărunțită
- 1/2 linguriță de sare
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- Sucul de la jumătate de lime
Instrucțiuni :
- Într-un bol, amestecați smântâna și brânza proaspătă sau feta până la omogenizare.
- Adăugați sare și piper negru proaspăt măcinat, usturoiul maruntit și amestecați bine.
- Stoarceți sucul de lime în amestec și amestecați din nou până la omogenizare.
- Gustați și ajustați condimentele după preferință.
- Lăsați crema de brânză să se odihnească în frigider timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o folosi în tacos sau în alt fel de mâncare mexicană.
Puteți să adaptați rețeta în funcție de preferințele dvs. prin adăugarea de ierburi proaspete cum ar fi coriandrul sau busuiocul, sau ardei iute pentru o cremă de brânză mai picantă. De asemenea, puteți să încercați să înlocuiți smântâna cu iaurt grecesc pentru o opțiune mai sănătoasă.
5. SOS PICANT PENTRU TACOS – Un sos făcut cu ardei iute, usturoi, oțet și sare. Este un sos picant și intens care se potrivește cu tacos cu carne de porc sau cu legume.
Ingrediente :
- 3 roșii mari, tăiate cubulețe sau 1 cutie si jumatate conserva de rosii taiate cuburi
- 1 ceapă mică, tăiată cubulețe
- 2 ardei iuți, tăiați mărunt (sau mai mult, dacă vreți să fie foarte picant)
- 1/4 cană de coriandru proaspăt tocat sau patrunjel verde
- Sucul de la 1-2 lime-uri
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni :
- Încălziți o tigaie la foc mediu și adăugați roșiile și ceapa. Gătiți timp de 5-7 minute sau până când legumele se înmoaie și încep să se caramelizeze.
- Adăugați ardeii iuți și gătiți încă 2-3 minute.
- Transferați amestecul de legume într-un blender sau procesor de alimente și amestecați până când sosul este fin.
- Adăugați coriandrul și sucul de lime și amestecați din nou.
- Adăugați sare și piper după gust.
- Lăsați sosul să se răcească și serviți alături de tacos.
Acest sos picant este delicios și îi va da tacos-urilor dumneavoastră un gust mexican autentic. Dacă doriți să îl faceți mai picant, adăugați mai mulți ardei iuți sau lăsați semințele în interiorul acestora.
6. SOS PICANT CU OTET PENTRU TACOS :
Ingrediente :
- 1/2 cană de oțet de mere
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 2 ardei iuți, tăiați mărunt (sau mai mult, dacă vreți să fie foarte picant)
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1/4 cană de coriandru proaspăt tocat sau patrunjel verde tocat
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni :
- Într-un bol, combinați oțetul, uleiul de măsline, ardeii iuți, usturoiul și coriandrul (sau patrunjelul).
- Amestecați bine până când toate ingredientele sunt combinate.
- Adăugați sare și piper după gust.
- Lăsați sosul să se răcească și serviți alături de tacos.
Acest sos picant cu oțet este ușor de preparat și adaugă un gust picant și acru tacos-urilor. Puteți ajusta cantitatea de ardei iuți în funcție de preferințele dumneavoastră.
7. SOS RANCH PENTRU TACOS : sos popular american, care se servește frecvent cu salate, legume, tacos sau aripioare de pui.
Ingrediente :
- 1 cană de maioneză
- 1 cană de smântână sau iaurt grecesc
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 1 linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de pătrunjel uscat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de suc de lămâie proaspăt stors
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni :
- Într-un bol, amestecă maioneza și smântâna sau iaurtul grecesc până la omogenizare.
- Adaugă praf de usturoi, praf de ceapă, pătrunjel uscat, chimen măcinat și oregano uscat. Amestecă bine până la omogenizare.
- Adaugă sucul de lămâie și sare și piper după gust. Amestecă din nou până la omogenizare.
Poți ajusta cantitatea de condimente sau de suc de lămâie în funcție de gustul tău.
Pofta buna !
P.S. : Pentru mai multe retete de umpluturi pentru tacos cititi articolul aici.
2 Comments Add yours