Un decor natural – Florile comestibile si conservarea lor

Cu ajutorul florilor si ierburilor comestibile puteti realiza unele dintre cele mai dragute decoruri, delicate si pline de culoare. Există o varietate de flori comestibile care pot fi adăugate la diverse preparate culinare pentru a adăuga o notă de culoare, textură și gust. Unele dintre cele mai comune flori comestibile sunt:

  1. Trandafirii si minitrandafirii – florile de trandafir sunt dulci și parfumate și sunt adesea folosite pentru a decora prăjituri sau alte deserturi. Petalele de trandafir pot fi folosite în salate, deserturi sau băuturi.
  2. Năpraznic – frunzele și florile năpraznicului pot fi adăugate la salate sau gătite ca legume.
  3. Lavanda – florile de lavandă pot fi adăugate la dulciuri, băuturi sau chiar la preparatele din carne.
  4. Panselutele – exista intr-o mare varietate de culori, mono sau multicolore vor decora minunat orice desert sau salata
  5. Crizantemele – folosite pentru a decora deserturi, bauturi sau salate.Exista salate din bucataria japoneza care includ petale de salate
  6. Viorele – pot fi folosite pentru a decora prăjituri sau pot fi adăugate la salate.
  7. Caprifoi – florile și frunzele caprifoiului pot fi folosite pentru decor, în salate sau preparate din carne.
  8. Gălbenele – pot fi folosite pentru decor iar petalele de gălbenele pot fi adăugate la salate sau băuturi.
  9. Năsturel – florile de nasturel sunt picante și adaugă o aromă interesantă salatelor și sandvișurilor.
  10. Borago (limba mielului) – florile borago-ului pot fi folosite pentru decor, adăugate la salate sau preparate din pește.
  11. Florile de menta – pot fi folosite ca decor pentru diverse preparate, cum ar fi prăjituri, deserturi, salate sau băuturi. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru a prepara ceai de mentă sau pentru a aromatiza siropuri sau sosuri.
  12. Florile de busuioc – florile de busuioc pot fi folosite ca decor, adăugate la salate sau preparate din paste.
  13. Florile de coada-șoricelului – se folosesc adesea în ceaiuri, dar pot fi folosite si pentru decor sau adăugate la salate sau alte preparate culinare.

CUM CONSERVAM FLORILE COMESTIBILE

Conservare cu guma arabica

Guma arabica este adesea folosită ca un agent de îngroșare natural, dar este folosită si pentru a conserva florile comestibile. Pentru a conserva florile comestibile cu ajutorul gumei arabice, aveti nevoie de

  • 1 lingurita guma arabica
  • 1 lingura apa sau alcool incolor (vodca,gin)
  • 1 pensula mica
  • hartie de copt pe care sa se usuce florile
  1. Alegeți florile comestibile pe care doriți să le conservați. Asigurați-vă că acestea sunt proaspete și bine spălate.
  2. Amestecați cantitatea de guma arabica cu apă sau alcool, astfel încât să obțineți o pastă.
  3. Cu ajutorul unei pensule aplicați guma arabica pe fiecare petala si parte florala acoperind-o complet.Este important să utilizați o cantitate mica de guma arabica pentru a acoperi florile, deoarece excesul de gumă arabică poate face ca florile să fie prea tari.
  4. Puneți florile pe hartia de copt într-un loc uscat și ferit de lumină, pentru a se usca. Acest proces poate dura de la câteva zile la o săptămână, în funcție de umiditatea ambientală.Florile acoperite cu guma arabica vor fi foarte tari si fragile asa ca manevrati-le cu grija.
  5. După ce florile sunt uscate, păstrați-le într-un recipient etanș la loc răcoros și uscat.

În general, florile comestibile conservate cu guma arabică pot fi păstrate timp de câteva luni, cu condiția să fie depozitate corect. Este important să verificați florile din când în când și să eliminați orice floare care arată că a fost contaminată cu mucegai sau altă deteriorare.

Durata lor de viață depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de floare, cantitatea și calitatea gumei arabice utilizate, precum și condițiile de stocare.

Cristalizarea florilor cu albus de ou si zahar

Majoritatea florilor pot fi cristalizate dar exista unele care pot fi greu de acoperit cu ou si zahar datorita specificului inflorescentei (floarea de rozmarin,de busuioc)

Aveti nevoie de :

  • 1 albus de ou
  • zahar pudra
  • 1 pensula mica si o sita mica
  • hartie de copt pe care sa se usuce florile cristalizate

Puneti intr-un castron mic albusul de ou si amestecati cu o furculita pentru a-l fluidiza. Cu ajutorul pensulei acoperiti bine fiecare petala. Pudrati bine fiecare floare/petala si apoi scuturati zaharul in exces. Transferati floarea pe hartia de copt si lasati sa se usuce intr-un loc racoros. Depozitati in frigider intr-un container inchis. Se poate pastra pana la o saptamana.

Conservarea florilor in sirop de zahar

Pentru a conserva flori în sirop de zahăr, urmați următorii pași:

  1. Alegeți flori proaspete, nepătate și spălați-le bine înainte de utilizare.
  2. Îndepărtați toate frunzele și tulpinile de pe florile pe care le veți conserva.
  3. Amestecați apă și zahăr într-un vas și încălziți amestecul la foc mic până când zahărul se dizolvă complet. Adăugați apoi puțin suc de lămâie și lăsați amestecul să se răcească.
  4. Puneți florile într-un borcan de sticlă curat și adăugați siropul răcit până când florile sunt acoperite complet. Asigurați-vă că lăsați puțin spațiu în partea de sus a borcanului pentru ca siropul să nu curgă.
  5. Acoperiți borcanul și depozitați-l într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva săptămâni. Siropul va penetra florile și le va conserva.

Cantitatea de zahăr și apă necesară pentru a conserva florile în sirop depinde de cantitatea de flori pe care doriți să le conservați și de dimensiunea borcanului în care le veți păstra.

O regulă generală este să folosiți cantitatea de apă de două ori mai mare decât cantitatea de zahăr. De exemplu, puteți utiliza o cană de zahăr și două căni de apă pentru a conserva flori.

Cu toate acestea, puteți ajusta cantitatea de sirop în funcție de preferințele dvs. și de dimensiunea borcanului în care doriți să păstrați florile. Este important să vă asigurați că florile sunt acoperite complet cu sirop pentru a le conserva bine.

După câteva săptămâni, puteți scoate florile din borcan și le puteți utiliza pentru a decora prăjituri sau alte deserturi. Siropul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a aromatiza ceaiul sau alte băuturi.

Conservarea florilor in otet

Există diferite metode de conservare a florilor comestibile în oțet. Iată câteva instrucțiuni generale pentru a conserva florile comestibile în oțet:

Materiale necesare:

  • Flori comestibile proaspete (cum ar fi flori de soc, trandafiri, lavandă sau alte flori comestibile)
  • Oțet alb sau oțet de mere
  • Sticlă sau borcan cu capac ermetic
  • Foi de dafin, mărar, boabe de piper sau alte ierburi aromatice opționale pentru a adăuga gust suplimentar

Instrucțiuni:

  1. Spălați florile cu grijă și uscați-le bine folosind hârtie absorbantă sau un prosop curat.
  2. Puneți florile într-un borcan curat și sterilizat.
  3. Încălziți oțetul într-un vas până când ajunge la punctul de fierbere.
  4. Turnați oțetul fierbinte peste florile din borcan.
  5. Adăugați foi de dafin, mărar, boabe de piper sau alte ierburi aromatice opționale pentru a adăuga gust suplimentar.
  6. Închideți borcanul și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei.
  7. Așezați borcanul în frigider și lăsați florile să se macereze în oțet timp de cel puțin 24 de ore înainte de a fi consumate.

Puteți păstra florile în oțet timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, depinde de cât de mult timp doriți să le păstrați. Este important să păstrați borcanul în frigider și să folosiți mereu o lingură curată atunci când scoateți florile din oțet pentru a evita contaminarea. Florile conservate în oțet pot fi folosite în salate, sosuri sau alte preparate culinare pentru a adăuga un gust floral interesant.

Conservati florile in cuburi de gheata

Cea mai la indemana metoda, potrivita pentru florile de mici dimensiuni sau pentru petale. Cuburile cu flori inghetate pot fi un decor minunat pentru paharele cu bauturi fine, pentru punch sau pentru a decora un platou cu fructe de vara.

Pentru a realiza cuburile cu flori inghetate umpleti cu apa tavita de cuburi doar pana la jumatatea inaltimii cuburilor, puneti florile cu grija eventual cu ajutorul unei pensete si amplasati tavita in congelator. Dupa ce jumatatile de cuburi au inghetat adaugati apa pana se completeaza cubul si inghetati din nou.

Pentru un efect minunat puteti adauga langa cuburile de gheata cu flori cuburi cu mici fructe colorate (afine,coacaze,zmeura,etc)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.