
Pasta tartinabila vegana cu naut
Ingrediente:
- 1 cană de năut fiert,scurs si curatat de pielite (il curatati intr-un prosop de bucatarie)
- 2 căței de usturoi
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie
- 2 linguri de pastă de tahini
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru măcinat
- 1/4 cană de apă
Instrucțiuni:
- Începeți prin adăugarea năutului fiert și scurs într-un robot de bucătărie sau blender.
- Adăugați usturoiul tăiat mărunt, uleiul de măsline, sucul de lămâie, pasta de tahini, sare și piper în blender.
- Amestecați ingredientele până când obțineți o pastă cremoasă.
- Adăugați apă treptat, începând cu 1/4 de cană și adăugând mai mult dacă este necesar, pentru a obține o consistență mai subțire.
- Gustați și ajustați condimentele după preferință.
- Servește pastă tartinabilă vegetală cu chips-uri de legume sau pe pâine prăjită și ornată cu felii de avocado, roșii sau alte legume preferate.

Pasta tartinabila vegana cu masline
Ingrediente:
- 1 cană de măsline negre, fără sâmburi
- 1 cățel de usturoi
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 1/4 cană de sucul de lămâie proaspăt stoarse
- 1/4 cană de brânză de caju pentru textură cremoasă
- 1/4 linguriță de sare
- felii de pâine prăjită pentru servire
Instrucțiuni:
- Începeți prin a tăia cățelul de usturoi în bucăți mici.
- Adăugați măslinele și usturoiul într-un blender sau procesor de alimente.
- Adăugați uleiul de măsline și sucul de lămâie și amestecați până obțineți o pastă fină.
- Adăugați iaurtul grecesc sau brânza de caju și sare și amestecați din nou până se omogenizează.
- Gustați și adăugați sare sau lămâie, dacă este necesar.
- Puneți pasta tartina într-un castron mic și decorați cu măsline întregi, dacă doriți.
- Serviți cu felii de pâine prăjită sau cu paine naan.
Brânza de caju este o opțiune vegană delicioasă și cremoasă care va adăuga o textură bună pastei tartinable.
Iata cum poti face branza din caju acasa:
Ingrediente pentru branza caju :
- 2 cani de caju crud (inmuiat timp de cel putin 4 ore sau peste noapte)
- 1/4 cana de apa
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de suc de lamaie
- 1 lingurita de sare
Mod de preparare:
- Clateste caju inmuiat sub apa rece si scurge-l bine.
- Pune caju inmuiat intr-un robot de bucatarie si adauga apa, uleiul de masline, sucul de lamaie si sarea.
- Amesteca toate ingredientele la viteza mare pana cand obtii o pasta fina si cremoasa. Poate fi necesar sa opresti robotul de cateva ori si sa cureti marginile cu o spatula.
- Transfera pasta intr-un borcan si las-o la frigider timp de cel putin 2 ore pentru a se intari si a-si dezvolta aromele.
- Branza din caju poate fi pastrata in frigider timp de pana la 5 zile.
Tofu: Tofu este o altă opțiune excelentă pentru a îngroșa pasta de masline. Adăugați 50-100g de tofu transformat in pasta intr-un blender și amestecați bine.

Pasta tartinabila vegana cu ciuperci
Ingrediente :
- 300 g ciuperci champignon
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă mică
- 2 linguri ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 4 lingurițe de maioneză vegană
- o linguriță de muștar Dijon
- o lingură de mărar proaspăt tocat
- felii de pâine prăjită pentru servit
Instrucțiuni :
- Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie și adăugați ceapa tocată mărunt și usturoiul mărunțit. Căliți-le timp de 2-3 minute, până se înmoaie.
- Adăugați ciupercile tăiate felii și gătiți-le până când se rumenesc ușor, amestecând din când în când. Condimentați cu sare și piper după gust.
- Transferați ciupercile într-un robot de bucătărie și adăugați zeama de lămâie, maioneza vegană, muștarul dijon și mărarul tocat. Amestecați până când obțineți o pastă omogenă.
- Răciți pastă tartina timp de cel putin 4 ore inainte de a servi.