Bucataria asiatica – scurta initiere – partea a 2a – orezul

Tipuri de orez folosite in bucataria asiatica

In bucataria asiatica tipul de orez folosit il stabilesti in functie de textura pe care vrei sa o aiba preparatul final – lipicioasa, moale, boabe care isi pastreaza individulalitatea si textura dar si diferentele subtile de aroma.

Cel mai bun orez pentru mâncarea chinezească depinde în întregime de felul de mâncare pe care îl gătesti. Fiecare tip de orez are atribute și calități diferite. Unele tipuri își păstrează textura și boabele individuale, în timp ce altele devin lipicioase și adera împreună când sunt gătite.

Exista sute de tipuri de orez care la modul general pot fi clasificate in functie de tipul boabelor in : orez cu bob lung, cu bob mediu si cu bob scurt.

Orezul cu bobul lung ( orezul cu iasomie,orezul basmati ) este pufos si isi pastreaza individualitatea boabelor dupa ce a fost gatit. Boabele sunt ferme si au o textura uscata ceeea ce le face perfecte ca si garnitura, pentru orez fiert si salate

Orezul cu bob mediu (orezul japonez, orezul Arborio, Valencia) cand este gatit ramane umed, elastic iar boabele adera unele de altele.Este bun ca si garnitura dar si pentru sushi, risotto si paella.

Orezul cu bob scurt este orezul cu boaba a carei lungime este doar putin mai mare decat latimea ei, practic este aprope rotund. Este folosit pentru sushi, prajiturele de orez.

Cele mai folosite tipuri de orez in bucataria asiatica sunt orezul cu iasomie, orezul Koshi japonez, orezul basmati, orezul glutinos,.

Orezul cu iasomie

Cel mai bun pentru : orez fiert la abur.

Tipuri de orez cu iasomie :

Cum il gatesti :

Este orezul care se potriveste cel mai bine pregatirii prin fierbere la abur.

Daca te-ai hotarat sa il fierbi in apa trebuie sa stii ca are nevoie de mai putina apa decat alte tipuri de orez cu bob lung. Cel mai bine este sa urmaresti instructiunile de pe pachet pentru a evita obtinerea unui orez prea lipicios si umed. Se recomanda un raport de 1 si 3/4 apa la 1 parte orez cu iasomie.

Fără îndoială, cel mai influent soi de orez din Asia, orezul are bob mediu si se remarcă prin parfumul său floral puternic, de iasomie. Desi provine din Thailanda a devenit unul din cele mai populare soiuri de orez servite in restaurantele chinezesti.

Are o textura pufoasă, ușor umedă și usor lipicioasă. Boabele de orez alb absorb perfect condimentele și aromele alimentelor prăjite și ale curryului asiatic

Este un orez mai putin mai lipicios decat alte tipuri de orez cu bob lung, motiv pentru care nu este potrivit pentru prepararea orezului prajit.

Orezul Koshi japonez

Cel mai bun pentru : felurile sweet & savoury care cer ca garnitura orez lipicios / sushi / ongiri

Tipuri de orez japonez :

Japonezii sunt renumiti pentru consumul de orez , existand in jur de 300 de tipuri de orez japonez. Dintre toate tipurile cel mai folosit este orezul Koshihikari (Koshi), un orez cu bob scurt, alb, folosit practic la orice, de la sushi la bolurile chirashi dar si pentru paella si risotto.

Boabele de orez japonica sunt medii spre mici, usor rotunjite, nu se sparg si nu se crapa usor. Cand sunt gatite boabele devin umede si lipicioase.

In magazine nu il gasiti intotdeauna sub denumirea de orez japonica, de multe ori este etichetat generic ca si orez cu bob mediu.

Orezul Basmati

Cel mai bun pentru : orez fiert in apa

Tipuri de orez basmati :

Cum il gatesti : Orezul basmati trebuie inmuiat cel putin 30 minute inainte de gatire pentru a-i permite boabei sa absoarba apa si sa se gateasca fara a se rupe. Exista multe moduri in care poti gati orezul Basmatic dar in majoritatea sud-estului asiatic se gateste cu putina sare si putina grasime(ulei,unt,ghee). De obicei se caleste orezul cu putin ulei apoi se adauga apa in proportie de 2:1.

Popular in India si Pakistan est un orez pufos si aromat, orezul basmati este un orez cu bob subtire, zvelt, cu textura ferma, aproape uscata. Cand este fiert creste in lungime de cel mult trei ori. Cel mai aromat si mai bun ca aspect este orezul basmati indian autentic.

Orezul Brun

Cel mai bun pentru : orez fiert, garnitura pentru vegetale si carne

Tipuri de orez brun : Kaset Orez Brun Thailandez cu Iasomie 1kg

Cum il gatesti : Cand pregatiti orez brun este necesar sa cresteti cantitatea de apa folosita.Raportul general recomandateste de 2 1/4 cani de apa pentru 1 cana de orez brun.

Orezul brun este versiunea nerafinata a orezului alb. Orezul brun este de fapt orezul alb inainte de a i se indeparta stratul de tarate si germenii. Pentru ca o parte din componentele nutritive sunt in tarate si germeni, orezul brun are o calitate nutritionala mai buna decat orezul alb.

Orezul Glutinos

Cel mai bun pentru : sushi, prajituri cu orez

Tipuri de orez glutinos :

Cum il gatesti : Cea mai buna metoda de a gati orezul glutinos este gatirea la abur in cos de bambus dupa o prealabila inmuiere (preferabil peste noapte). Poate fi gatit si in aparatul de gatit orez.

Orezul glutinos este orez cu bobul scurt cultivat in principal in Asia de Est. Textura lipicioasa care se formeaza dupa ce este gatit provine din continutul ridicat de amilopectina (una din cele 2 componente ale amidonlui ) si nu din gluten (pe care nu il contine de loc).

In bucataria traditionala chinezeasca orezul lipicios sau glutinos este folosit atat in mancaruri sarate si dulci.Unul din motivele pentru care este folosit este pentru ca adauga o textura diferita felurilor de mancare.

Urmeaza in partea a 3a : legumele folosite in bucataria asiatica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.