Arahidele și alergia produsă de arahide

  

          Arahidele sunt bogate în proteine, grăsimi și alți nutrienți sănătoși. Studiile arată că arahidele pot fi chiar utile în lupta împotriva kilogramelor în plus și reduc riscurile legate de bolile cardiace. Fiind bogate în grăsimi,o mare parte din recolta de arahide din lume este folosită pentru fabricarea uleiului de arahide. Conținutul de grăsime variază de la 44-56% și constă, în principal, în grăsimi mono și polinesaturate, majoritatea fiind alcătuite din acizi oleicici și linoleici.

          Pentru cei ce preferă hrana vegetală și nu numai, arahidele sunt o sursă excepțională de proteine. Proteinele din arahide pot fi foarte alergene pentru unele persoane, provocând reacții alergice grave, chiar mortale.

          Arahidele sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii și se găsesc adesea în alimente în care nu v-ați aștepta, în chilli de exemplu (chillii con carne poate fi îngroșat cu alune de pământ). Pot fi intalnite ca alergen ascuns, datorită etichetării deficitare a alimentelor sau contaminării în timpul procesării datorită utilizării acelorași ustensile sau utilaje.

Datorită creșterii consumului de arahide și a untului de arahide, alergia la arahide începe sa devină una dintre cele mai frecvente formă de alergie gravă întâlnită în zilele noastre. In plus,un copil are 40% șanse să moștenească această formă de alergie de la unul din parinți.

        Proteinele din arahide au o structură similară proteinelor din nucile de copac. Din acest motiv, persoanele alergice la arahide pot fi, de asemenea, alergice la fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi migdale, nuci de Brazilia, nuci, alune, nuci macadamia, fistic, nuci pecan și caju.

Uneori, oamenii  depășesc problema alergiilor alimentare de-a lungul timpului (cum ar fi alergia la  lactoză, ouă , soia și alergiile la gluten), dar alergiile la arahide și nuci se pastrează pe tot parcursul vieții la multe persoane.

Depistate din timp, doar 20% din cazurile de alergie la arahide manifestată la copii se pot vindeca, prin desensibilizare specifică și în unele țări prin vaccinare (se practică doar în SUA unde este disponibil acest vaccin)

Simptomele alergiei la arahide

          Atunci când cineva are o alergie la arahide sau nuci, sistemul imunitar al organismului, care în mod normal luptă împotriva infecțiilor, suprareacționează în cazul proteinelor din aceste alimente. Dacă o persoană mănâncă ceva care conține arahide, corpul crede că aceste proteine sunt invadatori nocivi și răspunde lucrând foarte tare pentru a lupta împotriva invadatorului. Aceasta determină o reacție alergică.

    Foarte rare sunt reactiile alergice provocate de inhalarea particulelor mici de nuci sau arahide.

Chiar și o cantitate mică de proteină de arahide sau de orice nuca de copac poate declanșa o reacție alergică gravă.

Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum :

– probleme respiratorii

– respirație șuierătoare

– inflamarea gâtului, buzelor,gurii

– tuse

– strănut

– răgușeală

– dureri de stomac

– vărsături, diaree

– mâncărimi ale pielii

– urticarie

– scăderea tensiunii arteriale

– amețeală sau leșin

– anxietate, stare de rău

       Reacțiile alergice la alimente precum arahidele și nucile nu sunt diferite. Totul depinde de persoana alergică, și uneori aceeași persoană poate reacționa diferit în momente diferite.

          Este foarte important să reacționați imediat ce observați simptome alergice grave cum ar fi inflamarea gurii, gâtului, asocierea a doua simptome cum ar fi urticarie și vărsături. Persoana alergică trebuie ținută sub supraveghere medicală pentru ca se întamplă să apară și un al doilea val de simptome alergice grave.

          Caracteristic alergiei la arahide este probabilitatea foarte mare de apariție a anafilaxiei. Netratată, anafilaxia poate pune viata în pericol.

Nu doar ingerarea alergenului, chiar în cantități foarte mici, poate duce la manifestarea gravă a anafilaxiei, dar și contactul acestuia cu mucoasa conjunctivală sau nazală.

Persoanele diagnosticate cu alergie la arahide trebuie în permanență să aibă asupra lor adrenalina autoinjectabilă primită la indicația medicului personal și pentru utilizarea căreia  au fost temeinic instruite.

          O formă similară de alergie, la fel de gravă, este alergia la alune, deși alunele și arahidele nu sunt înrudite, arahidele fiind legume care cresc la nivelul solului iar alunele fructe ce cresc în copaci. Simptomele alergiei la alune sunt similare, cu aceleși forme severe de manifestare.

Eticheta produselor ne avertizează în cazul probabil al contaminarii încrucișate

Masuri de prevenire a aparitiei anafilaxiei la persoanele alergice la arahide

– Evitați consumul preparatelor culinare cu specific asiatic, sud-american și african

– Nu consumați preparate derivate din arahide, unt sau ulei de arahide sau care conțin fructe cu coaja lemnoasă.

– Evitați lupinul și derivatele din acesta. Arahidele sunt legume înrudite cu soia, mazărea, lintea și lupinul, dar doar cu lupinul dă reactivitate încrucișată (alergie încrucișată).

– Evitați să mâncați din surse greu de verificat.

– Verificați întotdeauna lista ingredientelor din alimentele pe care doriti să le consumați. In cazul probabilității apariției contaminării încrucișate, producătorul va trece pe etichetă ,,poate conține urme de nuci sau arahide ”

Produsele ce pot prezenta riscul contaminării încrucișate : biscuiții și produsele de panificație, bomboanele, înghețata, alimentele indiene, thailandeze, chinezesti, mexicane, sosurile ce pot fi ingroșate cu arahide sau unt de arahide.

– Fiți atenți la uleiurile de masaj și hidratare a pielii ce conțin uleiuri obținute prin presare la rece a arahidelor sau alunelor. Datorită faptului că o suprafața mare de piele intra în contact cu alergenul care astfel se absoarbe în circulație, o alergie ușoară sau moderată se poate transforma într-o formă foarte gravă.

– In cazul în care copilul dumneavoastră are această formă gravă de alergie, anunțați acest lucru la scoală/gradiniță și asigurați-vă că cei responsabili pot interveni corect conform sfaturilor alergologului dumneavostră. Acasă aveți grijă la contaminarea încrucișată, de exemplu cuțitul utilizat pentru untul de arahide nu trebuie folosit în prepararea alimentelor pentru un copil alergic.

– Se recomandă introducerea în alimentația copiilor a alunelor și arahidelor după vârsta de un an, iar la copiii cu dermatite atopice și episoade alergice în familie, numai sub supravegherea medicului alergolog.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.