Bucataria asiatica – scurta initiere – partea 1 : Noodles

Bucataria chinezeasca poate parea misterioasa si complicata pentru un bucatar incepator. De fapt, daca alegi ingredientele potrivite, folosesti sosuri autentice si urmaresti cu atentie toti pasii retetelor vei descoperi simplitatea si savoarea de neegalat a preparatelor asiatice.

In preparatele asiatice se folosesc ingrediente diverse : taietei (noodles), orez de mai multe feluri, foi de orez, alge, vegetale, sosuri , diverse tipuri de carne, peste sau fructe de mare, sosuri si mai multe tipuri de ulei, otet. In China atat orezul cat si taieteii sunt alimente de baza. Taieteii sunt consumati mai mult in sudul tarii pe cand orezul este mai popular in nord.

NOODLES

In bucataria asiatica vei intalni retete in care se folosesc diverse tipuri de noodles. Ei pot fi facuti din grau, hrisca, orez, mei, ovaz, fasole, cartofi, cartofi dulci si chiar peste. Doar in China exista peste 1000 de tipuri de taietei care se consuma in mod obisniut.

Cele mai des folosite tipuri de noodles sunt :

EGG NOODLES Taieteii Cu Ou

Perfecti pentru : supe, salate, feluri principale

Tipuri de taietei cu ou : Qiu Shi – Taietei cu ou pentru hot pot

Unul din cele mai des intalnite tipuri de noodles, in retete apar si sub denumirea de Chinese Egg Noodles sau E-Fu Noodles. Se gasesc intr-o mare varietate de tipuri : grosi sau subtiri, plati sau rotunzi, proaspeti sau uscati, dar ingredientele principale sunt aceleasi : ou si faina.

Cum se folosesc : Indiferent daca sunt proaspeti sau uscati, taieteii chinezesti cu ou trebuie fierti in apa fierbinte inainte de a fi adaugati in orice reteta. Sunt perfecti pentru mai multe tipuri de preparate : supe,salate,feluri principale

RAMEN NOODLES – Taieteii Ramen

Perfecti pentru : supe, feluri principale

Tipuri de taietei ramen :

Taietei Ramen sunt versiunea japoneza a taieteilor cu ou, sunt lungi si ondulati iar ingredientele principale sunt tot oul si faina. Specific este faptul ca sunt uscati si pliati in forma de pachete.

Cum se folosesc : odata fierti taieteii ramen trebuie folositi imediat. Se utilizeaza mai mult in supe dar pot fi adaugati si felurilor principale

UDON NOODLES – Taieteii Udon

Perfecti pentru : supe

Tipuri de noodles Udon :

Udon Noodles cunoscuti si sub denumirea de taietei albi japonezi sunt din faina de grau si reprezinta o componenta importanta a bucatariei sud – japoneze.

Cum se folosesc : disponibili in diferite forme si grasimi trebuie gatiti in apa clocotita inainte de folosire. Acesti taietei sunt folositi mai ales in supe

SOBA NOODLES – Taieteii

Soba Noodles – Taietei Soba sunt un soi de taietei din nordul japonez fabricati din hrișcă, tăițeii soba sunt de culoare maro si sunt o varianta de noodles cu mai putini carbohidrati.

Cum se folosesc : acești tăiței necesită fierberea prealabilă. În cea mai mare parte, tăițeii soba sunt disponibili uscați, pot fi folosiți într-o varietate de feluri de mâncare atât calde, cât și reci.

MUNG BEAN NOODLES

Mung Bean Thread Noodles ( Fidea din fasole Mung )sunt tăiței plati sau sub formă de fir și translucizi. Fabricati din fasole mung, sunt cunoscuti și sub denumirea de fidea de celofan sau de sticlă.

Cum se folosesc : deși sunt greu de tăiat când sunt uscati, se înmoaie când sunt înmuiate sau gătiti în apă clocotită. La gătirea completă se transformă în șiruri transparente. O altă caracteristică interesantă a acestor tăiței este că se umflă la prăjit.

RICE STICK NOODLES – Taietei De Orez

Rice Stick Noodles, fidea sau taietei de orez sunt plati și translucizi și pot fi fie lati, fie subțiri. Exista taietei de orez de 1mm, 3mm, 5mm sau 10 mm. Nu sunt greu de observat și de obicei sunt vânduti în pachete. Tipul pe care îl alegeți depinde de grosimea pe care doriți să o utilizați în rețeta dvs. specifică. Acești tăiței se preteaza cel mai bine în feluri de mâncare precum stir-fry, supe și salate.

Urmeaza in partea a 2a : tipuri de orez folosit in bucataria asiatica

   

                                         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.