Delicii de post : 6 rețete de prânz gustoase pentru perioada de post

  1. Curry de legume si paine Naan : O masă delicioasă și sănătoasă pentru vegani poate fi curry de legume. Acesta poate fi preparat din legume precum morcovi, cartofi, ardei, conopidă și broccoli. Adaugă sos de cocos și condimente indiene precum curry, coriandru și turmeric pentru a obține un gust delicios.
  2. Salată cu nuci și avocado: O salată cu nuci și avocado poate fi o masă satisfăcătoare pentru vegani. Poți folosi o varietate de salate verzi precum spanac, salată verde și rucola și să adaugi nuci cum ar fi nuci, migdale sau caju. Adaugă felii de avocado și stafide și stropiți cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
  3. Salata satioasa cu nuci si quinoa : Această salată de post satioasă cu nuci este o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă și satisfăcătoare. Poate fi servită ca o gustare delicioasă sau ca o salată principală în timpul mesei.
  4. Tacos vegani : Tacos vegani sunt o opțiune delicioasă și ușor de preparat pentru vegani. Folosește năut sau linte în loc de carne și adaugă o varietate de legume cum ar fi roșii, ardei și ceapă. Adaugă un sos de guacamole pentru un gust delicios.
  5. Supă crema de linte : O supă de linte este o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru vegani. Poți folosi linte verde sau roșie și să adaugi legume precum morcovi, cartofi și ceapă. Adaugă condimente cum ar fi coriandru și chimen pentru a obține un gust delicios.
  6. Quinoa cu legume : Quinoa este o sursă excelentă de proteine pentru vegani. Poți găti quinoa și să o amesteci cu legume cum ar fi ardei, ceapă, dovlecel și vinete. Adaugă condimente cum ar fi oregano și busuioc și stropiți cu ulei de măsline pentru a obține un gust delicios.

CURRY DE LEGUME

Ingredientele necesare pentru o porție de curry vegan cu legume sunt:

  • 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de ulei de nucă de cocos sau de măsline
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt, ras
  • 1 lingură de pulbere curry
  • 1 ardei iute, tocat (opțional)
  • 1 cană de năut fiert din conserva
  • 1 cană de linte fiartă din conserva
  • 1 cană de lapte de cocos neindulcit
  • 2 cani de legume tăiate cuburi (de exemplu, morcovi, cartofi dulci, broccoli)
  • 1 cana ciuperci pleurotus
  • Sare și piper după gust

Instrucțiuni :

Încingeți uleiul într-o cratiță și adăugați ceapa și usturoiul. Sotați-le timp de 2-3 minute până devin moi și translucide.

Adăugați ghimbirul ras, curry în pulbere și ardeiul iute (dacă utilizați). Sotați timp de încă un minut.

Adăugați legumele și amestecați bine cu amestecul de ceapă și curry. Sotați timp de 5-7 minute până când legumele devin puțin moi.

Adăugați năutul, lintea și laptele de cocos. Amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 10-15 minute, sau până când legumele sunt complet moi și curry-ul are o consistență groasă și cremoasă.

Gustați și adăugați sare și piper după gust.

Serviți curry-ul cu legume cald, de preferat cu o garnitură de orez sau pâine naan.

Poftă bună!

RETETA PAINE NAAN – de post sau normala

Paine Naan este o pâine tradițională din bucătăria indiană, care este coaptă pe un tava (tava rotundă, plată) într-un cuptor tandoori. Cu toate acestea, puteți face o versiune mai simplă a pâinii Naan la domiciliu, folosind un cuptor obișnuit sau o tigaie.

Iată o rețetă simplă de pâine Naan:

Ingrediente :

  • 500g făină albă
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 150 ml lapte vegan / integral neindulcit
  • 150 ml iaurt vegan / integral neindulcit

Instrucțiuni :

Într-un castron mare, amestecați făina, sarea, zahărul, bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Adăugați uleiul de măsline și amestecați până când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Adăugați laptele și iaurtul și amestecați până când se formează o aluată moale. Dacă aluatul este prea uscat, adăugați puțin lapte suplimentar.

Răsturnați aluatul pe o suprafață de lucru și frământați timp de 5-10 minute, până când aluatul devine elastic și neted.

Puneți aluatul într-un castron curat, acoperiți-l cu un prosop umed și lăsați-l să se odihnească timp de 1 oră.

După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în 8-10 bucăți egale și formați bile rotunde.

Încălziți cuptorul la 220°C.

Întindeți fiecare bilă într-o foaie plată și rotundă, folosind un sucitor. Foaia trebuie să fie de grosime medie, nu prea subțire.

Puneți foaia de aluat pe o tavă pentru copt, apoi coaceți în cuptor timp de 5-7 minute, până când pâinea devine aurie și umflată.

Scoateți tava din cuptor și ungeți pâinea cu puțin unt sau ulei, apoi serviți caldă.

Pâinea Naan este delicioasă servită alături de curry, dahl sau alte preparate indiene. Enjoy!

SALATA DE POST SATIOASA CU NUCI SI QUINOA

Iată o rețetă delicioasă de salată de post satioasă cu nuci :

Ingrediente :

  • 1 cană de quinoa
  • 2 cani de apă
  • 1/2 cană de nuci tocate
  • 1/2 cană de stafide
  • 1/2 cană de ceapă verde tocată
  • 1/4 cană de ulei de măsline
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1 lingură de miere
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni :

Clătiți quinoa într-o sită sub apă rece.

Puneți quinoa și 2 cani de apă într-un vas și aduceți la fierbere. Reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă timp de 15-20 de minute sau până când apa este absorbită și quinoa este fiartă.

Într-un bol mare, combinați quinoa fiartă, nucile tocate, stafidele și ceapa verde.

Într-un alt bol, amestecați uleiul de măsline, oțetul de mere, mierea, sare și piper.

Turnați dressing-ul peste salată și amestecați bine.

Lăsați salata să se răcească în frigider timp de cel puțin o oră înainte de servire.

Poftă bună!

SALATA DE POST CU NUCI SI AVOCADO

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru salată verde cu nuci și avocado:

Ingrediente :

  • 1 salată verde sau amestec de frunze diferite
  • 5-6 rosii cherry
  • 1 castravete cornichon mediu
  • 1 cartof dulce marime medie copt si taiat in felii sau cubulete
  • 5-6 cubulete tofu afumat sau mai multe,dupa gust (optional)
  • 1 avocado matur
  • 1/4 ceașcă nuci
  • 1 lingura seminte decojite de dovleac
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet balsamic sau zeama stoarsa de la 1 lamaie
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni :

Spălați și uscați capătul de salată verde, apoi rupeți frunzele în bucăți mai mici.

Tăiați avocado în jumătate și scoateți sâmburele. Cu ajutorul unei linguri, scoateți miezul și tăiați-l în bucăți mai mici.

Încingeți o tigaie și prăjiți nucile până când devin aurii și își eliberează aroma lor caracteristică. Le puteti adauga in salata si ca atare, neprajite.

Într-un castron, amestecați uleiul de măsline, oțetul balsamic sau zeama de lamaie, sare și piper după gust.

Adăugați salata verde în castron și amestecați bine pentru a o acoperi cu dressing.

Adăugați bucățile de avocado și nuci în salată și amestecați ușor.

Serviți imediat.

SUPA CREMA DE LINTE

Ingrediente :

  • 1 cană de linte roșie (spălată și scursă)
  • 1 ceapă mică (tocată)
  • 2 căței de usturoi (tocați)
  • 1 cartof dulce (tăiat cuburi mici)
  • 2 morcovi (tăiați cuburi mici)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4 căni de supă de legume
  • sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
  • 1/2 cană de lapte de cocos neindulcit
  • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
  • oregano proaspăt sau alte ierburi aromatice pentru decor

Instrucțiuni :

Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți până devin translucide.

Adăugați cartoful dulce și morcovii și căliți timp de câteva minute până devin ușor moi.

Adăugați lintea și amestecați bine cu legumele. Adăugați supa de legume și amestecați din nou.

Lăsați să fiarbă, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 25 de minute sau până când lintea și legumele sunt moi.

Îndepărtați oală de pe foc și adăugați laptele de cocos și sucul de lămâie.

Folosind un blender sau un mixer vertical, transformați supa într-o cremă fină și finisați cu sare și piper după gust.

Serviți supa caldă, decorată cu oregano proaspăt sau alte ierburi aromatice preferate. Serviti cu paine Naan sau crutoane.

Sper că veți savura această supă cremă vegană cu linte delicioasa!

QUINOA CU LEGUME

Quinoa cu legume este o rețetă delicioasă și sănătoasă, plină de proteine și fibre. Iată cum poți pregăti acest preparat:

Ingrediente :

  • 1 ceașcă de quinoa
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 cană de mazăre sau brocoli
  • 1 cană de fasole neagră
  • 1/2 cana de porumb conserva
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • patrunjel sau coriandru proaspăt (opțional) pentru ornat

Instrucțiuni :

Clătește quinoa în apă rece și scurge bine.

Pune quinoa într-un vas cu 2 căni de apă și las-o să fiarbă. Redu căldura și las-o să fiarbă timp de 15-20 de minute sau până când este gata.

Între timp, toacă usturoiul și ceapa, morcovii și ardeiul gras în bucăți mici.

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și adaugă usturoiul și ceapa. Călește timp de 2-3 minute, până ceapa devine moale și translucidă.

Adaugă morcovii și ardeiul gras și lasă să se călească timp de aproximativ 5 minute, până când legumele devin moi.

Adaugă mazărea și fasolea și lasă să fiarbă timp de 5 minute.

Adaugă quinoa în tigaie și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust.

Opțional, presară coriandru proaspăt deasupra.

Serviți quinoa cu legume caldă ca fel principal sau ca garnitură pentru o masă sănătoasă și satisfăcătoare. Poftă bună!

TACOS VEGANI

Pentru umpluturi de tacos vegane/de post cititi articolul de aici, de asemenea pentru sosuri delicioase vegane vedeti articolul de aici.

   Foile de tortillas pot fi preparate înainte, sau chiar puteți pregăti o cantitate mai mare de foi care pot fi păstrate refrigerate sau congelate, iar pentru umplutură nu aveți nevoie de mai mult de 10 minute timp pentru gătit.

  1. Foile de tortillas

 Ingrediente :

– 3 căni faină

– 1 linguriță sare normala sau de Himalaya

– 1 linguriță praf de copt

– 1/3 cană ulei

– 1 cană de apă fierbinte

         Puneți într-un vas făina, sarea și praful de copt. Amestecați cu ajutorul unui mixer pornit la viteză medie dupa ce ați adaugat uleiul și apa, timp de 1-2 minute. Când coca se adună sub forma unei bile reduceți viteza mixerului și mai amestecați 1-2 minute până când coca devine elastică.

         Transferați coca pe o suprafață pudrată cu făină și împarțiți-o în 16 porții egale. Fiecare porție rulași-o sub forma unei bile si aplatizați-o ușor cu dosul palmei. Acoperiți bilele de aluat aplatizate cu un prosop de bucatarie și lăsați coca să se odihnească timp de 15 minute până la o oră.

Incălziți un vas grill sau o tigaie la foc mediu spre înal

Pe suprafața pudrată cu făină aplatizați fiecare bilă până când obtineți un cerc cu diametrul de aproximativ 12cm. Nu suprapuneți foile de tortilla înainte de a le coace pentru că se pot lipi și va fi greu să le transferați în tigaie/grill .Dacă aveți nevoie, folosiți pentru a le așeza înainte de coacere o suprfață pudrată cu făina sau o foaie de copt.

Transferați tortillas, pe rând, câte una, în tigaia încinsă. Coaceți aproximativ 1 minut până când mici bule de aer apar la suprafața aluatului iar pe fața inferioară a aluatului apar mici puncte maronii (dacă dureaza mai mult de un minut până la apariția punctelor maronii, măriți treptat flacăra, iar dacă apar prea repede, reduceți căldura).

Intoarceți și coaceți și pe cealaltă parte pentru aproximativ 30 de secunde.

Păstrați foile de tortillas într-un prosop de bucătarie pentru a ramane moi și pliabile.

Le puteți păstra în frigider 2-3 zile într-o punga de plastic închisă iar înainte de a le folosi le înfașurați într-un prosop de hârtie ușor umed și le încălziți la microunde.

Pot fi congelate pentru 2-3 luni separate cu foi de pergament sau hârtie cerata și depozitate în pungă de plastic.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.